שאלות ותשובות בגישור

מהו גישור ?

גישור הוא תהליך שמטרתו להגיע להסכמה בין אנשים שנמצאים בסכסוך, הגישור דוגל בהליכה בדרך של משא ומתן, הידברות והסכמה.


את התהליך מנהל ומלווה אדם נטרלי שהוא המגשר אשר מוביל את שני הצדדים בדרך שמתאימה ונכונה להם להגיע להסכמות ולסיים את הסכסוך.

מהו גישור

במה שונה גישור מדרכי פתרון סכסוך אחרים ?

גישור בשונה מתביעה בבית משפט, בוררות, פישור והליכים משפטיים אחרים מבוסס על רצון כן ואמיתי של הצדדים להגיע להסכם בדרך שתלויה ברצונם החופשי.

למגשר אין סמכות להתערב בשיקולי הצדדים, לקבוע ולהחליט עבורם. 
ההחלטות נובעות מתוקף ההסכמות שנוצרות בתהליך הגישור בין הצדדים.


גישור אינו מתאים לכל סוגי הסכסוכים והקונפליקטים, המגשר צריך לבחון באופן ספציפי כל מקרה לגופו, ולנסות ולהעריך אם ניתן לגשר על הפערים שבין הצדדים.

במה שונה גישור מדרכי פתרון סכסוך אחרים ?

מהו אורך תהליך הגישור ?

תהליך הגישור קצר באופן יחסי לעומת פתרון סכסוכים בבית המשפט, במספר פגישות מועט ניתן להגיע לסיום הסכסוך ולהסכם.


סופו של תהליך גישור מוצלח הוא כאשר הצדדים עברו שינוי בתפיסה וברוח הדברים וחתמו על הסכם אשר מחייב אותם אחד כלפי השני, ההסכם יכול לקבל תוקף של פסק דין בבית המשפט.

מהו אורך תהליך הגישור ?

באילו נושאים ניתן לגשר ?

ניתן לגשר בסכסוכים כספיים, עסקיים, אישיים, ארגוניים, מדיניים, יחסי עובד מעביד ויחסים במשפחה.

ניתן לגשר בכל תחום ובכל עניין בתנאי ששני הצדדים מוכנים לפגוש אחד את השני בחדר הגישור, להקשיב אחד לשני, לנהל שיח ולהגיע לפתרון.

באילו נושאים ניתן לגשר ?

האם תהליך הגישור חסוי וסודי ?

תהליך הגישור חסוי וסודי, המגשר מחוייב לשמור על סודיות, אין לו רשות להשתמש במה שנאמר או נחשף בחדר הגישור מחוץ לחדר הגישור, הוא מחוייב בסודיות כלפי כל אחד מהצדדים במידה ונאמרו לו דברים שהצד השני התבקש שלא לחשוף.

תהליך הגישור חסוי בפני בית המשפט ואין אפשרות להציג בפני בית המשפט פרטים או מסמכים מתהליך הגישור, במידה והצדדים יגיעו בסופו של דבר לבית המשפט אין אפשרות להזמין את המגשר להעיד בנוגע לדברים שנאמרו או נחשפו בחדר הגישור.

האם תהליך הגישור חסוי וסודי ?

האם ניתן להביא לתהליך הגישור עורך דין ?

בהחלט ניתן להביא עורך דין לתהליך הגישור.
לעיתים המגשר ימליץ על התייעצות עם עורך דין במידה ונדרשת חוות דעת משפטית.
עורכי דין מטעם הצדדים לעיתים מהווים חלק בלתי נפרד מהליך הגישור ואין מניעה משיתוף שלהם בתהליך.

האם ניתן להביא לתהליך הגישור עורך דין ?

כמה זה עולה ?

עלות הגישור נמוכה באופן יחסי מכל פתרון סכסוך אחר ומבוססת על תמחור שעתי.
עלות שעת גישור משתנה בין גישור לגישור ותלויה בסוג ובמורכבות הגישור.
ניתן לקבל הערכה של עלות שעת גישור בשיחת היכרות.

כמה זה עולה ?

באיזה מצב אנשים מגיעים לגישור ?

אנשים מגיעים לגישור בדרך כלל במצב לא טוב, הם מוטרדים, חסרי אונים, לא ישנים טוב, דואגים ממה שיקרה מחר, לפעמים הם במצוקה אמיתית.

הליך הגישור וחדר הגישור הם מקומות בטוחים ורגועים שבו הצדדים יכולים לשתף את מצוקותיהם, להביע את צרכיהם, לשים אותם על השולחן ולדון בהם באופן כזה שיביא אותם למקום שבו הם יוכלו לפתור את הסכסוך ולשים אותו מאחוריהם.

באיזה מצב אנשים מגיעים לגישור ?

האם למגשר יש מעמד של פוסק או קובע,  מה בעצם תפקידו ?

למגשר אין מעמד של שופט או בורר, תפקידו לנהל וללוות את הצדדים לאורך תהליך הגישור. אין למגשר עניין בלקבוע עבור הצדדים, נהפוך הוא, תפקידו לייצר אוירה שבה הצדדים יוכלו בביטחה ובפתיחות לנהל בעצמם משא ומתן ולהגיע להסכמות בכוחות עצמם.

לעיתים רחוקות כאשר התהליך תקוע ויש תחושה של אין מוצא, המגשר רשאי להציע פיתרון, אולם זה נעשה במקרים קיצוניים וייחודיים בלבד.

האם למגשר יש מעמד של פוסק או קובע, מה בעצם תפקידו ?

אנשים מגיעים לגישור לעיתים במצוקה גדולה, בחוסר ודאות לגבי עתידם, עתיד ילדיהם, עתיד העסק, עתיד הרכוש ועוד ועוד.

איך אתה כמגשר מצליח להתייחס לתחושות האיבה, הכעס והמצוקה שבין הצדדים ולאפשר תהליך שבו יהיה שיח והקשבה ?

זו שאלה שנוגעת במהותו של הגישור, תפקידו של המגשר הוא להקשיב ולהבין היכן יושב לב ליבו של הסיכסוך, מדוע כל אחד מרגיש וחושב אחרת, והיכן ניתן למצוא עוגנים משותפים שבהם אפשר יהיה לתלות שיח מקרב, הקשבה, ניהול משא ומתן והגעה להסכמות בין הצדדים אל דרך שיש בה עתיד וביטחון.

איך אתה מתייחס לכל רגשות האיבה

מה קורה בחדר הגישור ?

בשלב הראשון יש לקחת בחשבון שתהליך הגישור הוא רצוני, דהיינו הצדדים המסוכסכים צריכים להיות נוכחים מרצונם החופשי בחדר הגישור.

מכיוון שההליך הוא רצוני ניתן בגישור לקום וללכת מתי שרוצים, אולם תפקידו של המגשר הוא לנסות ולייצר אוירה שבה יוכלו הצדדים להרגיש בנח ולהימנע מרצונם זה.

לעיתים יגיעו לחדר הגישור אנשים שלא מסוגלים לסבול אחד את השני, שלא מסוגלים לראות אחד את השני ושיהיה להם קשה לשבת ביחד באותו החדר, תפקידו של המגשר הוא לאפשר לשני הצדדים להרגיש בטוחים ונינוחים בכדי שיוכל להיווצר שיח מכבד וקשוב.

חדר הגישור הוא מקום נעים, אינטימי ובטוח שבו ניתנת אפשרות לצדדים להביע את כל מה שהם חשים, כל זה נעשה במהלך שיחות שמתנהלות עם המגשר, ישנן שיחות משותפות בין כולם וישנם שיחות אישיות בין המגשר לכל אחד מהצדדים.

לאור העובדה שהמגשר הוא אדם נטרלי, הוא ייתן לכל צד תשומת לב במידה שווה, במהלך תהליך הגישור הצדדים מבינים מה חשוב לכל אחד מהם, מה הם צריכים ומה יוכל לענות על הקושי שנוצר בתקשורת שביניהם.

תוך ניהול שיח, משא ומתן ודיונים, הצדדים בניהולו ולוויו של המגשר מגיעים בעצמם להסכמות, ההסכמות נכתבות בהסכם גישור אשר כפוף לחוק החוזים ומחייב כל אחד מהצדדים. במידה והם ירצו, הסכם הגישור יכול לקבל תוקף של פסק דין בבית המשפט.

הליך גישור מוצלח בעיני הוא תהליך שבו נכנסו שני אנשים מסוכסכים (או יותר) אל חדר הגישור, עברו שינוי, מחוסר הקשבה, כעס ורצון להתעמת למצב של הקשבה, קבלה, הבנה אחד את כאביו ומצוקותיו של השני ואף עם יכולת קבלה, הכלה ושיתוף פעולה.

תהליך שבו אפשר לשים את הסכסוך מאחור ולהמשיך הלאה.

מה קורה בחדר הגישור ?